Warsztaty poprowadzi pomolog Ryszard Rawski z Ogrodu Botanicznego Polskiej Akademii Nauk, opiekun kolekcji jabłoni i innych drzew owocowych oraz Ewa Romanow-Pękal z Eko-Inicjatywy.
Tematem przewodnim są tradycyjne odmiany jabłoni, w szczególnie nasza lokalna perełka złotka kwidzyńska. To odmiana znajduje się na liście odmian szczególnie ważnych dla zachowania bioróżnorodności i zasobów genowych w rolnictwie.
Co nas czeka podczas spotkania?
GOTOWANIE, ponieważ przygotujemy ze złotki i innych jabłek coś pysznego.
SMAKOWANIE, ponieważ będziemy smakować i rozpoznawać różne jabłka tradycyjnych odmian. Zachęcamy także aby przynieść ze sobą jabłka z własnych drzew. Nasz specjalista pomoże w rozpoznaniu.
WYMYŚLANIE, ponieważ wspólnie z uczestniczkami i uczestnikami chcemy porozmawiać o pomyśle stworzenia produktu regionalnego „złotka kwidzyńska”, który połączy wiele branż życia społecznego i turystyki. Dowiemy się także skąd się wzięła złotka i jak pracujemy nad wskrzeszeniem tej, trochę zapomnianej, jabłoni.
Zapraszamy wszystkich chętnych i gotowych na smakowanie i gadanie
Ze względów organizacyjnych prosimy o potwierdzenie przybycia telefonicznie 55 261 22 16 lub mailem sekretariat@ekokwidzyn.pl.
Partnerzy wydarzenia: Miasto Kwidzyn oraz Nadleśnictwo Kwidzyn